Patenty - oferta nr. 7/16
Warstwa rozpoznająca epitop glutenu i jej otrzymywanie metodą wdrukowywania molekularnego z zastosowaniem pochodnych tiofenu
- Opis:
Przedmiotem zgłoszenia patentowego jest cienka warstwa polimeru molekularnie wdrukowanego epitopem (fragmentem) glutenu o kolejności aminokwasów PQQPFPQQ. Zgłoszenie opisuje metodę syntezy tej warstwy, sposób usuwania z niej szablonu, tj. epitopu glutenu, a także jej zastosowanie jako elementu rozpoznającego w czujniku chemicznym do oznaczania tego epitopu, jak również glutenu. Tranzystor polowy z zewnętrzną bramką (EG-FET) został zastosowany jako przetwornik sygnału detekcji w tym chemoczujniku.
- Twórcy:
Zofia Iskierko, Marta Sosnowska, Piyush S. Sharma, Krzysztof Noworyta, Francis D'Souza, Bandi Venugopal, Tiziana Benincori, Giulio Appoloni, Włodzimierz Kutner
- Zalety:
- Szybkie i proste przygotowanie rozpoznającej warstwy polimeru,
- Możliwość łatwej integracji warstwy z różnymi przetwornikami,
- Odporność warstwy na niekorzystne warunki fizykochemiczne, np. wysoka temperatura, obecność rozpuszczalników organicznych,
- Wysoka czułość i selektywność oznaczeń epitopu,
- Krótki czas odpowiedzi chemoczujnika EG-FET z opracowaną warstwą rozpoznającą.
- Słowa kluczowe:
alergen, celiakia, czujnik chemiczny, gluten, epitop, polimer wdrukowany molekularnie (MIP), tranzystor polowy, tranzystor polowy z zewnętrzną bramką (EG-FET)
- Dziedzina:
- Zastosowanie:
Zastosowanie w czujnikach chemicznych do oznaczania zawartości glutenu w produktach spożywczych.
- Stan zaawansowania:
Etap badania
- Prawa własności intelektualnej:
Zgłoszenie patentowe w Polsce
- Link do publikacji:
Załączniki