Patenty - oferta nr. 7/16

Warstwa rozpoznająca epitop glutenu i jej otrzymywanie metodą wdrukowywania molekularnego z zastosowaniem pochodnych tiofenu

  • Opis:

    Przedmiotem zgłoszenia patentowego jest cienka warstwa polimeru molekularnie wdrukowanego epitopem (fragmentem) glutenu o kolejności aminokwasów PQQPFPQQ.  Zgłoszenie opisuje metodę syntezy tej warstwy, sposób usuwania z niej szablonu, tj. epitopu glutenu, a także jej zastosowanie jako elementu rozpoznającego w czujniku chemicznym do oznaczania tego epitopu, jak również glutenu. Tranzystor polowy z zewnętrzną bramką (EG-FET) został zastosowany jako przetwornik sygnału detekcji w tym chemoczujniku.

  • Twórcy:
    Zofia Iskierko, Marta Sosnowska, Piyush S. Sharma, Krzysztof Noworyta, Francis D'Souza, Bandi Venugopal, Tiziana Benincori, Giulio Appoloni, Włodzimierz Kutner
  • Zalety:
    • Szybkie i proste przygotowanie rozpoznającej warstwy polimeru,
    • Możliwość łatwej integracji warstwy z różnymi przetwornikami,
    • Odporność warstwy na niekorzystne warunki fizykochemiczne, np. wysoka temperatura, obecność rozpuszczalników organicznych,
    • Wysoka czułość i selektywność oznaczeń epitopu,
    • Krótki czas odpowiedzi chemoczujnika EG-FET z opracowaną warstwą rozpoznającą.
  • Słowa kluczowe:
    alergen, celiakia, czujnik chemiczny, gluten, epitop, polimer wdrukowany molekularnie (MIP), tranzystor polowy, tranzystor polowy z zewnętrzną bramką (EG-FET)
  • Dziedzina:
  • Zastosowanie:

    Zastosowanie w czujnikach chemicznych do oznaczania zawartości glutenu w produktach spożywczych.

  • Stan zaawansowania:
    Etap badania
  • Prawa własności intelektualnej:
    Zgłoszenie patentowe w Polsce
  • Link do publikacji:

Załączniki

Powrót do listy patentów