Patenty - oferta nr. 6/19
Sposób wykrywania bakterii termotolerancyjnych z rodzaju Campylobacter spp. w żywności
- Opis:
Przedmiotem wynalazku jest sposób wykrywania termotolerancjnych bakterii z rodzaju Campylobacter w żywności. Bardziej szczegółowo, wynalazek ten ujawnia sposób wykrywania bakterii C. jejuni, C. coli, C. upsaliensis i C. lari w żywności, zwłaszcza w mięsie drobiowym, a także sposób odróżniania wyżej wymienionych gatunków bakterii od innych bakterii spotykanych w tego rodzaju żywności poprzez sprzężenie metod hodowlanych ze wzmocnioną powierzchniowo spektroskopią Ramana (ang., Surface-enhanced Raman Spectroscopy, SERS) oraz analizą głównych składowych (ang., Principal Component Analysis, PCA).
- Twórcy:
Evelin Witkowska, Krzysztof Niciński, Dorota Korsak, Bartłomiej Dominiak, Agnieszka Michota-Kamińska
- Zalety:
Opracowanie nowej metody identyfikacji bakterii termotolerancyjnych z rodzaju Campylobacter spp. w żywności, która:
- jest znacznie mniej czasochłonna niż metody klasyczne;
- może być przeprowadzona przez osoby o mniejszym doświadczeniu i kwalifikacjach zawodowych;
- jest rozwinięciem obowiązującej normy ISO w zakresie badań żywności pod kątem obecności w/w bakterii;
- daje wysoki procentowy stopień pewności identyfikacji bakterii na poziomie gatunkowym
- Słowa kluczowe:
powierzchniowo-wzmocniona spektroskopia Ramana (SERS), platforma SERS, detekcja mikriorganizmów
- Dziedzina:
- Zastosowanie:
Laboratoryjna identyfikacja bakterii termotolerancyjnych z rodzaju Campylobacter spp. w próbkach żywności
- Stan zaawansowania:
Etap prototypu
- Prawa własności intelektualnej:
Zgłoszenie patentowe w Polsce