Patenty - oferta nr. 6/16
Sposób wykrywania bakterii Salmonella spp, Cronobacter spp oraz Listeria monocytogenes w żywności
- Opis:
Przedmiotem wynalazku jest sposób wykrywania bakterii Salmonella spp, Cronobacter spp. oraz L. monocytogenes w żywności przy wykorzystaniu metod hodowlanych sprzężonych z powierzchniowo wzmocnioną spektroskopią Ramana. W wynalazku wykorzystane zostały tylko dwa etapy metod ISO. Po tych etapach, zamiast przeprowadzania czasochłonnych procedur biochemicznych, wykorzystano wzmocnioną powierzchniowo spektroskopię Ramana w celu detekcji i identyfikacji bakterii.
- Twórcy:
Dorota Korsak, Agnieszka Michota-Kamińska, Evelin Witkowska, Monika Księżopolska-Gocalska
- Zalety:
Skrócenie procedury detekcji bakterii patogennych w żywności
- Słowa kluczowe:
Skrócenie procedury detekcji bakterii patogennych w żywności
- Dziedzina:
- Zastosowanie:
Przemysł spożywczy
- Stan zaawansowania:
Etap gotowości do wdrożenia
- Prawa własności intelektualnej:
Zgłoszenie patentowe Polsce